...

Հեշտ ու համեղ. Հավի մսով, ձիթապտուղներով ու աղ դրած կիտրոններով թաջին

Հեշտ ու համեղ. Հավի մսով, ձիթապտուղներով ու աղ դրած կիտրոններով թաջին

Թաջինն ավանդական մարոկկյան սպասք է, իսկ թաջինի մեջ պատրաստված ուտեստը հենց սպասքի անունով էլ կոչում են՝ թաջին: Թաջինի մեջ պատրաստված միսն առանձնանում է յուրատեսակ փափկությամբ, բերանի մեջ հալվում է:

Ուտեստը պատրաստելիս թաջինը կարող եք փոխարինել հաստ հատակով կաթսայով:

Բաղադրիչները

  • 1,5 կգ քաշով 1 հավ
  • 1 միջին գլուխ սոխ
  • 2 աղ դրած կիտրոն *
  • 3 պճեղ սխտոր
  • 120-150 գրամ ձիթապտուղ
  • 3-4 ճյուղ համեմ
  • 2 ճյուղ մաղադանոս
  • 50 գ կարագ
  • 2 ճ. գ. ձիթապտղի յուղ
  • 1 թ.գ. կոճապղպեղի փոշի
  • մի քիչ քրքում
  • աղ, աղացած սև պղպեղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Կիտրոնները չորս մասի բաժանեք, առանձնացրեք կեղևը (միջուկը պետք չի գալու): Կիտրոնի կեղևները կտրատեք, կեսն առանձնացրեք մատուցելու համար:
  2. Հավը համաչափ մասերի բաժանեք: Յուրաքանչյուր կտորը լավ աղ ու պղպեղ արեք: Սոխն ու սխտորը մաքրեք, մանր կտրատեք:
  3. Թաջինի կամ հաստ հատակով կաթսայի մեջ տաքացրեք կարագն ու ձիթապտղի յուղը: Ավելացրեք կտրտած սոխը, տապակեք 5 րոպե: Սոխին ավելացրեք ճզմած սխտորը, կոճապղպեղի փոշին ու քրքումը: 500 մլ տաք ջուր ավելացրեք, խառնեք:
  4. Աղ ու պղպեղ արեք, ավելացրեք հավի կտորները: Հավը խառնեք սոուսի հետ, հասցրեք եռման աստիճանի, փակեք կափարիչը: 1 ժամ 15 րոպե շոգեխաշեք թույլ կրակի վրա:
  5. Ավելացրեք ձիթապտուղները, կիտրոնի կտրտած կեղևը, մանրացրած համեմի ու մաղադանոսի կեսը: Ուժեղացրեք կրակը, եփեք ևս 15 րոպե: Սոուսը պետք է լավ եփվի:
  6. Մանրացրեք հավի կտորները, տեղադրեք տաք սկուտեղի մեջ: Զարդարեք ձիթապտուղներով, կիտրոնի մնացած կեղևով, համեմով ու մաղադանոսով: 
  7. Թաջինը մատուցեք տաք վիճակում:

Խորհուրդ: Թաջինի հետ հասմիկով թեյ մատուցեք: Այն հրաշալի ընդգծում է այս ուտեստի համային գամման:

* Աղ դրած կիտրոնի պատրաստման եղանակը: Անհրաժեշտ է 10 կիտրոն, 1 ճ.գ. հատիկավոր սև պղպեղ, 2-3 դափնու տերև, ծովի խոշոր աղ: Կիտրոնը չորս մասի բաժանեք այնպես, որ մեջտեղում 1,5 սմ մնա: Կիտրոնները պետք է ամբողջական մնան: Կիտրոնները բացեք, հնարավորինս խիտ ծովի աղով լցոնեք: Կիտրոնները տեղադրեք բանկայի մեջ, դատարկ մասերը դափնու տերևով ու պղպեղով խառնած աղով լցրեք: Վրան ծանր բան դրեք, որպեսզի կիտրոնները քամվեն: Հեռացրեք ծանրությունը, փակեք բանկան, 3-4 օրով դրեք մութ տեղում: Ընթացքում հարկավոր է բանկան մի քանի անգամ թափ տալ: Հետո անհրաժեշտության դեպքում աղ արեք, փակեք ապակե տարան ու 3-4 շաբաթով տեղադրեք մութ տեղում:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 19, 2020

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ
Դեպի ՎԵՐ