Երկուշաբթի 28.09.2020 21:22

Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
28.09.2020 / 21:00
Սատիրիկոն
28.09.2020 / 20:30
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
28.09.2020 / 19:00
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
28.09.2020 / 17:30
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
28.09.2020 / 16:00
17.08.2020   15:30
404

Խոպան չեն գնացել, պանիր են կերել


Անասնապահ գյուղացուն ֆերմերից տարանջատել

COVID-19-ը չի շրջանցել նաև պանրագործության ոլորտը: Համավարակն ազդել է ինչպես պանրի արտահանման ծավալների վրա, այնպես էլ՝ սպառման:

Հայաստանի պանրագործների միության նախագահ Արմեն Գիգոյանը հետաքրքիր փաստ է արձանագրել: Տան պայմաններում արտադրած յուղազրկած պանրի արտահանման ծավալն է կտրուկ նվազել: Սպառումը տեղում է եղել. երկրից դուրս չգնացած քաղաքացիների պատճառով է նման պատկեր գրանցվել:

«Այն մարդիկ, որոնք խոպան չեն գնացել, տանն են մնացել, իրենց տան պատրաստած պանիրը կերել են, քանակը մոտ 500 տոննա է կազմել: Խոպանչիների գերակշռող մասը որպես կանոն ավելի շատ մարզերից են և անասնապահ գյուղացիներն են: Եվ իրենց կողմից պատրաստված պանրի սպառողն են նաև հանդիսանում»,- «ՉԻ»-ի հետ զրույցում նկատեց Արմեն Գիգոյանը:

Սա արտահանման և սպառման մասին: Իսկ հիմա ոլորտի ամենահրատապ հարցը:

Արդեն վաղուց պանրագործները բոլոր ամբիոններից խոսում են, որ սպիտակ արտադրանքը սև կողմեր ունի՝ պանրի շուկայում խարդախ մրցակցություն է: Բուսական յուղերով կամ կաթի փոշով պատրաստված պանրամթերքը հաճախ անարատի անվան տակ է վաճառվում:

Անորակն ու որակյալը տարբերելու և սպառողին չմոլորեցնելու ուղղությամբ արդեն քայլեր են ուրվագծվում: Պանրագործների միության նախագահը, սակայն, դժգոհ է ձեռնարկված միջոցառումներից:

«Կան չափանիշներ, որ պանրամթերքները պետք է ունենան իրենց համար արդեն իսկ որոշված համապատասխան ձևաչափերով մակնշում: Արվեց, բայց մենք դժգոհ ենք այդ ամենից: Փոքր տառերով գրել, որ պանիրը պատրաստվել է բուսական ծագում ունեցող յուղով, բավարար չէ: Դա սպառողին կարող է շեղել: Լավ կլիներ, որ այս ուղղությամբ աշխատանքներ տարվեին: Գործը փոքր-ինչ դանդաղեց, բայց գործընթացն սկսվել է: Արդեն գործարաններ էին մտել, որոշ արտադրողների համապատասխան զգուշացումները տրվել էին, որոնք նման տեխնոլոգիաներով են աշխատում»,- նշեց նա:

Բաժակով կաթ են հավաքում

Իսկ գների կտրուկ փոփոխություններ տեղի չեն ունեցել: Գրանցված գնային տատանումները միայն սեզոնայնությամբ են պայմանավորված:

Այս ամենը, սակայն, մասնագետի համոզմամբ, այնքան մեծ արժեք չունի, որքան այն խնդիրը, որն օրակարգային է այս ոլորտում: Դա արտադրվող կաթի ուղղությամբ բարեփոխումների բացակայությունն է: Հեղափոխությունից հետո ծրագրեր առաջ բերվեցին: Արմեն Գիգոյանի գնահատմամբ՝ դրանք առայժմ բավարար չեն և դեռ իրենց չեն արդարացնում: Պանրագործների միության նախագահի պնդմամբ՝ կաթնարտադրության ոլորտում հեղափոխությունը պետք է որակի և քանակի համադրմամբ լինի:

«Միանգամից զարկ տալ կաթի արտադրությանը նման եղանակով միանշանակ արդարացված չէ: Ուրախ ենք, որ նման միջոցառումներ կան, նախկիններն այս հարցում նույնիսկ մատը մատին չէին շարժում բացի խոսելուց: Գյուղնախարարության հանդիպումներին, որ մեզ հրավիրում էին, միայն մեկ պահանջով էին կանչում՝ մատ թափ տալու, որ այս ի՞նչ եք անում՝ կաթի գները բարձրացրեք կամ իջեցրեք: Պետությունը միջամտում էր գործարար ոլորտին: Եթե առողջ մրցակցային դաշտ է՝ դուք ով եք, որ մեզ ասում եք՝ կաթի գինը բարձրացրեք կամ իջեցրեք: Հիմա դա չի արվում: Վերջին անգամ դաշնակցական նախարարի կողմից նման հրահանգ եղավ: Մենք էլ պատասխանեցինք, որ անցան այդ ժամանակները»,- հավելեց նա:

Կաթնարտադրությունը զարգացնելու համար, ըստ փորձագետի, պետք է անասնապահ գյուղացին և ֆերմերը տարբերվեն:

«Հիմնարար հարցը մնում է չլուծված՝ անասնապահ գյուղացին ֆերմերից չի տարանջատվել: Սա մեր դիրքորոշումն է, իսկ շատերը մեզ հետ համամիտ չեն: Որպեսզի մենք վերջ ի վերջո կարողանանք նորմալ քանակի և որակի կաթ արտադրել, այս տարանջատումը պետք է լինի: Անասնապահ գյուղացի և ֆերմեր տարանջատումը դնելուց հետո, նոր մենք կարող ենք մտածել նորմալ կաթնարտադրության մեխանիզմներ ներդնելու մասին: Մենք կարող ենք գեղեցիկ տուն սարքել՝ գեղեցիկ լուսամուտներով ու դռներով, լավ տանիք դնել, բայց հիմքը պետք է ճիշտ լինի: Եթե հողը հոսող է, ռելիեֆը լավը չի, տան արժեքն ընկնում է: Քանի դեռ Հայաստանի փոքր, միջին և խոշոր պանրագործները բաժակով կաթ են հավաքում, մենք բացարձակապես չենք կարող խոսել ոլորտի ռեալ զարգացման մասին»,- ասաց մեր զրուցակիցը:

Կորոնավիրուսը լավ կողմ էլ ունի: Հակաճգնաժամային ծրագրերի միջոցով տրամադրվող անտոկոս վարկերից նաև պանրի արտադրությամբ զբաղվողներն են օգտվել: Ձեռք բերած վարկերով թարմացրել են սարքավորումները և պատրաստ են ամբողջ ծավալով ներուժն արտադրության մեջ կիրառել:

Մանյա Պողոսյան



Հարգելի ընթերցողներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելով Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ և հետևել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ և հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում:
 Պիտակներ

         գյուղատնտեսություն, Մանյա Պողոսյան, Արմեն Գիգոյան


››› «Չորրորդ իշխանություն» թերթի և 4rd.am կայքի ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
››› Ո՞ւմ ձեռնտու չէ 200 միլիոն դոլարի ներդրումը
››› Երևանի ժառանգության պաշտպանության կոմիտեի հայտարարությունը
››› Իշխելու թշվառությունն ու փառքի արվեստը
››› Անասնաֆերմա՝ Նարեկ Սարգսյանից Նիկոլ Փաշինյանին... Տիգրան Ավինյանին էլ
››› Մերժվածների ջղակծկումների և վարչապետի ձախողումների արանքում
››› Ո՞վ է եղել իրական դավաճանը
››› Երբ թիրախավորվում է լռությունը
››› Ինչո՞ւ են զինվորները զոհվում Ղարաբաղում և ինչո՞ւ են բոլոր զոհերը հայաստանցի
››› Մշակութային հեղափոխություն չի լինելու
››› Ատելության խոսքը, ամբոխահաճությունը և տրամաբանությունը
››› Տաշիրյան սարդոստայն
››› Գործող Սահմանադրությունը կարող է ոչնչացնել հեղափոխությունը
››› Առաջիկա երկու-երեք ամիսները վճռորոշ են լինելու
››› ԱԱԾ-ն պետք է կանխի Քոչարյանի գայթակղությունները
››› Նիկոլն ընդդեմ Նիկոլի
››› Այսպես է լինում, երբ վեթթինգի փոխարեն հավատում են դատախազի ազնիվ խոսքին
››› Սրանց գործը փախնողներին «հաջող» անելն է
››› Արսեն Թորոսյանն ու Ալեն Սիմոնյանը՝ 1-9 հաշվով պարտության գլխավոր մեղավորներ
››› Ակորդեոնիստը որոշել է նստել «սուխոյ ատկազով»
››› ՀՀԿ-ի անհաջող գրագողությունը
››› Տանը վեր ընկնելու ժամանակները
››› Անցյալի պատանդները

Ամենաընթերցված
















Մալադե´ց, աներ
Մալադե´ց, աներ
11.09.2020 / 1526





















Վազիր դատարան
Վազիր դատարան
23.09.2020 / 879