...

Հեշտ ու համեղ. Ճագարը՝ տապակած պրովանսյան փնջով

Հեշտ ու համեղ. Ճագարը՝ տապակած պրովանսյան փնջով

Կարծիք կա, որ պրովանսյան փունջը հետևյալ չորացրած բույսերի խառնուրդն է՝ հազրեվարդ, ուրց, ռեհան, եղեսպակ, սուսամբար, անանուխ, խնկածաղիկ, ծոթրին, և որ այն օգտագործում են միայն Պրովանսում: Իրականում այս բույսերը բնորոշ են Ֆրանսիայի ողջ հարավին ու Իտալիային, պարզապես հաճախ օգտագործում են բույսերից 3-4-ը, որպեսզի համերը շատ չխառնվեն, տարբերակվեն: 

Պրովանսյան փնջով տապակած ճագարի հետ սովորաբար տապակած կարտոֆիլ ու սառը վարդագույն գինի են մատուցում: 

Ուտեստը սկսեք պատրաստել մատուցելուց 7 ժամ առաջ:

Բաղադրիչները

  • 1,3-1,5 կգ ճագար
  • 6 պճեղ սխտոր
  • 2 ճյուղ հազրեվարդ
  • 3 ճյուղ ուրց
  • 1 դափնու տերև
  • 150-200 գ սպիտակ չոր գինի
  • 1 թ.գ. մանանեխ
  • 3-4 ճ.գ. ձիթապտղի յուղ
  • աղ, աղացած սև պղպեղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Ճագարը 8-10 մասի բաժանեք: Չորացրեք անձեռոցիկով:
  2. Հազրեվարդի և ուրցի ցողունները հեռացրեք, տերևները կտրատեք: Մաքրեք սխտորը, մանր կտրատեք:
  3. Էմալապատ թասի մեջ լցրեք ձիթապտղի յուղը, մանանեխը, մանրացրած սխտորն ու բույսերը: Ավելացրեք աղն ու աղացած սև պղպեղը: Լավ խառնեք:
  4. Ճագարի կտորները մտցրեք ստացված մարինադի մեջ: Ավելացրեք դափնու տերևը:
  5. Էմալապատ թասի մեջ լցրեք գինու կեսը, խառնեք, փակեք կափարիչով, նվազագույնը 6 ժամով տեղադրեք սառնարանում: Կարելի է սառնարանում թողնել նաև ողջ օրը:
  6. Ճագարի կտորները տեղադրեք խորը տապակի մեջ, վրան լցրեք մնացած գինին ու 40-50 րոպե տապակեք 200 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում՝ կտորները նվազագույնը 1-2 անգամ շրջելով: Առաջին 20-30 րոպեներին լավ կլինի, եթե միսը փայլաթիթեղով ծածկեք: Հետո փայլաթիթեղը հեռացրեք, որպեսզի միսը կարմրի:
  7. Տապակը հանեք ջեռոցից, ծածկեք փայլաթիթեղով, թողեք 7-10 րոպե:

Ուտեստը մատուցեք տաք վիճակում, տապակած կարտոֆիլի հետ:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 17, 2020

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ
Դեպի ՎԵՐ