Թխվածքաճաշերը իտալական խոհանոցում հայտնի էին դեռ Հին Հռոմի ժամանակներից: Բայց «թխվածքաճաշի արվեստի» զարթոնքը եղել է Վերածննդի շրջանում՝ 14-15-րդ դարերում: Թխվածքաճաշն ինչից ասես չէին պատրաստում՝ մսից, ձկներից, խեցգետնից, բանջարեղենից ու մրգերից: Դրա հետ միասին, թխվածքաճաշը նորաձև ուտեստ էր համարվում, որը մատուցում էին արիստոկրատների սեղաններին:
Բաղադրիչները
- 400 գ կարտոֆիլ
- 2 խոշոր, հասած լոլիկ
- 2 խոշոր քաղցր տաքդեղ (կարմիր կամ դեղին)
- 1 միջին չափի գլուխ սոխ
- 50 գ պարմեզան պանիր
- 4 ճ.գ. ձիթապտղի ձեթ
- 1 ճ.գ. չորացրած խնկածաղիկ
- աղ
- աղացած սև պղպեղ
Պատրաստման եղանակը
- Մաքրած կարտոֆիլը բարակ շերտերով կտրատեք: Լոլիկների վրա դանակով խաչաձև կտրվածք արեք, 30 վրկ մտցրեք եռացրած ջրի, ապա սառը ջրի մեջ, կեղևը, սերմերն ու հեղուկը հեռացրեք: Միջուկը կտրատեք: Տաքդեղները մաքրեք սերմերից, բարակ շերտերով կտրատեք: Մաքրած սոխը մանրացրեք:
- Տապակը պատեք ձիթապտղի ձեթով: Շերտ-շերտ տեղադրեք կարտոֆիլը, լոլիկները, տաքդեղներն ու սոխը: Ամեն շերտի վրա աղ, պղպեղ, չորացրած խնկածաղիկ արեք ու ձեթ ցայեք:
- Պարմեզան պանիրը բարակ թիթեղների ձևով կտրատեք ու դրեք բանջարեղենի վրա:
- Տապակը 45-55 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում: Թխվածքաճաշի պատրաստ լինելը պետք է հասկանալ կարտոֆիլից. երբ այն փափկի, տապակը կարող եք հանել ջեռոցից: Մատուցեք տաք վիճակում:
Խորհուրդ: Եթե դեղին ու կարմիր տաքդեղների փոխարեն վերցնեք կանաչ տաքդեղ, թխվածքաճաշի վերին շերտը կարող եք Իտալիայի դրոշի գույներով ստանալ՝ կանաչ տաքդեղ, բաց գույնի կարտոֆիլ ու կարմիր լոլիկներ: Այդպես ուտեստն ավելի հետաքրքիր տեսք կունենա: