Ներկայացնում ենք թուրքական խոհանոցի ուտեստներից մեկը՝ բրնձով ու չամիչով կծու տաքդեղները:
Բաղադրիչները
- 12 կանաչ, բարակ, կծու կամ քաղցր տաքդեղներ (ըստ ճաշակի)
- 200 գ բրինձ
- 1 միջին չափի գլուխ սոխ
- 2 ճ.գ. չամիչ
- 2 ճ.գ. մայրու ընկույզ
- 2 ճյուղ համեմ
- 5 ճյուղ անանուխ
- 1 ոչ մեծ կիտրոնի հյութ
- 100-150 մլ սպիտակ չոր գինի
- 6 ճ.գ. ձիթապտղի ձեթ
- աղ
Պատրաստման եղանակը
- Բրինձն աղաջրի մեջ լցրեք, ուժեղ կրակի վրա 12-15 րոպե եփեք, համարյա մինչև պատրաստ լինելը: Լցրեք ցանցի վրա, վրան սառը ջուր լցրեք:
- Մանր կտրատեք սոխը, անանուխն ու համեմը՝ հեռացնելով վերջիններիս ցողունները:
- Թավայի մեջ 2 ճ.գ. ջուր ու 2 ճ.գ. ձիթապտղի ձեթ լցրեք, ավելացրեք սոխը, միջին կրակի վրա 5 րոպե տապակեք: Ապա ավելացրեք չամիչը, ընկույզը, համեմն ու անանուխը, եփած բրինձը:
- Լավ խառնեք և կրակի վրա 2-3 րոպե տապակեք, աղ արեք, ավելացրեք կիտրոնի հյութը ու հանեք կրակի վրայից:
- Տաքդեղների գլխիկները կտրեք-հեռացրեք, բայց դեն մի նետեք: Տաքդեղները մաքրեք սերմերից, մեջը լցրեք բրնձի խճողակը, գլխիկները հետ տեղադրեք ու սեղմեք, որ եփելիս չբացվեն:
- Մնացած ձեթը մեծ թավայի մեջ կրակի վրա տաքացրեք, տաքդեղները մի շարքով շարեք, տապակեք, ավելացրեք գինին ու մի փոքր ջուր: 15-20 րոպե շոգեխաշեք միջին ուժգնության կրակի վրա:
Մատուցեք տաք կամ սառը վիճակում: