...

Հեշտ ու համեղ. Դդումից խմորագնդիկներ (նյոկկի)

Հեշտ ու համեղ. Դդումից խմորագնդիկներ (նյոկկի)

Բոլորին են հայտնի կարտոֆիլից խմորագնդիկները կամ նյոկկիները: Բայց նախքան կարտոֆիլի՝ Եվրոպայում տարածվելը, Իտալիայում արդեն պատրաստում էին նյոկկի, սակայն այլ մթերքներից: 

Իտալական վերածննդի շրջանում հայտնի ու սիրված էին այսպես ասած «ձանձարելիները»՝ հացից, ձվից ու կաթից խմորագնդիկները: Ուտեստին գեղեցիկ տեսք հաղորդելու համար դրանք հաճախ գունավորում էին՝ կանաչները պատրաստում էին սպանախ, դեղինները՝ դդում, վարդագույնները՝ բազուկ ավելացնելով: 

Հետագայում խմորագնդիկների բաղադրատոմսերն ավելի բազմազան են դարձել: Աստիճանաբար Լոմբարդիայում ավանդույթ է ձևավորվել՝ նյոկկին կերել են շաբաթը մեկ անգամ՝ հինգշաբթի օրերին: Իսկ ահա դդումը Լոմբարդիայում այս ուտեստը պատրաստելու ամենասիրելի բաղադրիչն է:

Ուտեստն սկսեք պատրաստել մատուցելուց 9-11 ժամ առաջ:

Բաղադրիչները
6 բաժնի համար

  • 1,2 կգ դդում
  • 200 գ ալյուր
  • 2 ձու
  • 8 ճ.գ. քերած պարմեզան
  • 100 գ կարագ
  • 1 կիտրոնի կեղև
  • 6-7 եղեսպակի (шалфей) տերև
  • աղ, աղացած սև պղպեղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Դդումի կեղևն ու միջուկը հեռացրեք, պտղամիսը խոշոր քառակուսիների ձևով կտրատեք, լցրեք եռացող աղաջրի մեջ և եփեք մինչև փափկելը՝ մոտ 10-15 րոպե: Քամիչի մեջ լցրեք, քամվելուց հետո տրորեք, պյուրեի վերածեք:
  2. Տրորած դդումին ավելացրեք ալյուրը, ձվերը, աղն ու պղպեղը: Խմորը խառնեք փայտից գդալով մինչև այն համասեռ դառնա: Խմորը ծածկեք սրբիչով և 8-10 ժամ թողեք սառնարանում:
  3. 3 լիտր ջուր եռացրեք, աղ արեք: Թեյի գդալով փոքր բաժին խմոր վերցրեք, մեկ ուրիշ գդալով գնդի ձև տվեք ու գցեք եռացող ջրի մեջ: Երբ խմորագնդիկները վերև բարձրանան, ցանցով հանեք ջրից ու լցրեք խորը ափսեի մեջ:
  4. Կարագը թույլ կրակի վրա հալեցրեք, ավելացրեք կիտրոնի մանր կտրտած կեղևն ու եղեսպակի տերևները, 1 րոպե տապակեք թույլ կրակի վրա, լցրեք պատրաստի խմորագնդիկների վրա: Լցրեք նաև քերած պարմեզանը: Միանգամից մատուցեք:

Խորհուրդ: Խմորագնդիկները ավելի քաղցր ստանալու համար խմորին կարող եք 50 գ թխվածքաբլիթի փշուրներ ավելացնել: Իսկ եթե հակառակը՝ ավելի սուր համ եք նախընտրում, ապա պարմեզան պանրի հետ միասին վերջում գորգոնզոլա պանիր ավելացրեք:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 35, 2020

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ
Դեպի ՎԵՐ