27.02.2021   15:00
143

Հեշտ ու համեղ. Խոզի միս՝ ֆլորենցյան ձևով


Ֆլորենցիայի բնակիչները այս ձևով պատրաստված խոզի միսն անվանում են arista: 1439 թվականին Ֆլորենցիայի քաղաքապետ Կոզիմո Ավագը (նշանավոր Լորենցո Մեդիչիի պապը) համոզում է Հռոմի պապին հռոմեական և հունական եկեղեցիների մայր տաճարը Ֆերարա քաղաքից Ֆլորենցիա տեղափոխել (Ֆերարայում ժանտախտի համաճարակ էր): 

Տոնական ճաշկերույթի ժամանակ խոզի միս են մատուցում՝ պատրաստված հին ֆլորենցյան ձևով: Հույն վանահայր Վիսարիոնը, ուտեստը փորձելուց հետո հիացած բղավում է՝ «արիստոս, արիստոս» (ինչը հունարենից թարգմանաբար նշանակում է «ամենալավը»): Այդ օրվանից ուտեստը անվանում են Արիստա:

Բաղադրիչները
4-6 բաժնի համար

  • 900 գ խոզի փափուկ միս՝ մեկ կտորով
  • 2 պճեղ սխտոր
  • 2 ճյուղ հազրեվարդ (розмарин)
  • 1/2 բաժակ սպիտակ չոր գինի
  • 4 ճ. գ. ձիթապտղի ձեթ
  • խոշոր աղ
  • աղացած սև պղպեղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Սխտորը մաքրեք ու մանրացրեք: Մանր կտրտեք հազրեվարդի տերևները: Սխտորն ու հազրեվարդը լցրեք պնակի մեջ, ավելացրեք աղն ու սև պղպեղը, տրորեք:
  2. Խոզի մսի վրա դանակի սուր ծայրով անցքեր արեք և լցոնեք սխտորի ու հազրեվարդի խառնուրդով: Խոզի միսը բոլոր կողմերից պատեք աղով ու պղպեղով:
  3. Խորը և ջերմադիմացկուն կոթով թավայի մեջ տաքացրեք ձեթը: Ուժեղ կրակի վրա բոլոր կողմերից տապակեք խոզի միսը մինչև ոսկեգույն երանգ ստանալը: Մսի վրա լցրեք գինին, թողեք՝ գոլորշիանա:
  4. Թավան 1 ժամ 20 րոպեով կամ 1 ժամ 30 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցի մեջ՝ անընդհատ վրան լցնելով եփելու ընթացքում մսից դուրս եկող հեղուկը:
  5. Պատրաստի խոզի միսը կտրատեք և տեղադրեք մեծ ափսեի մեջ:
  6. Ֆլորենցյան եղանակով պատրաստված խոզի միսը կարող եք մատուցել ինչպես տաք, այնպես էլ սառը վիճակում:

Խորհուրդ: Եթե ջերմադիմացկուն կոթով թավա չունեք, կարող եք օգտագործել սովորականը: Միայն թե ջեռոցում տեղադրելուց առաջ կոթը փաթաթեք մի քանի շերտ փայլաթիթեղով:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 8, 2021



Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի և հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը պետք է չբացահայտի նյութի էական մասը: Կայքի նյութերից քաղվածքներ արտատպելիս լրատվամիջոցի անվանման նշումը և ակտիվ հղումի տեղադրումը պարտադիր է:
Հարգելի ընթերցողներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելով Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ և հետևել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ և հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում:

 Պիտակներ

         «Չորրորդ իշխանություն», Նմուշներ աշխարհի խոհանոցներից, իտալական խոհանոց


››› Չարենց. Դաշնակցականներին (Ներբող քաղաքական)
››› Սա քո պատերազմն էր, Նիկո՛լ
››› Ոչ ոք չի թաքցրել տարածքներ զիջելու փաստը
››› Քայլ արեք, իրար կերեք
››› Արմեն Շեկոյան. Միջնորդը
››› «Չորրորդ իշխանություն» թերթի և 4rd.am կայքի ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
››› Ո՞ւմ ձեռնտու չէ 200 միլիոն դոլարի ներդրումը
››› Երևանի ժառանգության պաշտպանության կոմիտեի հայտարարությունը
››› Իշխելու թշվառությունն ու փառքի արվեստը
››› Անասնաֆերմա՝ Նարեկ Սարգսյանից Նիկոլ Փաշինյանին... Տիգրան Ավինյանին էլ
››› Մերժվածների ջղակծկումների և վարչապետի ձախողումների արանքում
››› Ո՞վ է եղել իրական դավաճանը
››› Երբ թիրախավորվում է լռությունը
››› Ինչո՞ւ են զինվորները զոհվում Ղարաբաղում և ինչո՞ւ են բոլոր զոհերը հայաստանցի
››› Մշակութային հեղափոխություն չի լինելու
››› Ատելության խոսքը, ամբոխահաճությունը և տրամաբանությունը
››› Տաշիրյան սարդոստայն
››› Գործող Սահմանադրությունը կարող է ոչնչացնել հեղափոխությունը
››› Առաջիկա երկու-երեք ամիսները վճռորոշ են լինելու
››› ԱԱԾ-ն պետք է կանխի Քոչարյանի գայթակղությունները
››› Նիկոլն ընդդեմ Նիկոլի
››› Այսպես է լինում, երբ վեթթինգի փոխարեն հավատում են դատախազի ազնիվ խոսքին
››› Սրանց գործը փախնողներին «հաջող» անելն է
››› Արսեն Թորոսյանն ու Ալեն Սիմոնյանը՝ 1-9 հաշվով պարտության գլխավոր մեղավորներ
››› Ակորդեոնիստը որոշել է նստել «սուխոյ ատկազով»
››› ՀՀԿ-ի անհաջող գրագողությունը
››› Տանը վեր ընկնելու ժամանակները
››› Անցյալի պատանդները

Ամենաընթերցված





























Ցինիկ և տխմար
Ցինիկ և տխմար
13.04.2021 / 577


Ստոպ-կադր
Ստոպ-կադր
11.04.2021 / 550















Հերքում
Հերքում
12.04.2021 / 480