Հինգշաբթի 13.05.2021 00:24

11.04.2021   15:00
130

Քաղցր ու համեղ. Կարկանդակ «Պանուն»


Լոմբարդիայի բարբառից թարգմանած «պանուն» նշանակում է «մեծ հաց»: Այս կարկանդակը մի անվանում էլ ունի՝ «պանետոնե»: 

Պատմում են, որ Միլանում Լյուդովիկո Մորո հերցոգի արքունիքում ճրագալույցին մեծ ճաշկերույթ է եղել: Այդ առթիվ խոհարարը տոնական կարկանդակ է պատրաստել, սակայն այն վառվել է: Խոհարարները խուճապի են մատնվել: Բայց խոհարարի օգնականներից մեկը՝ ոմն Տոնի, առաջարկել է մատուցել կարկանդակը, որը ինքը իր ընտանիքի համար պատրաստել է տարբեր մնացորդներից: Գլխավոր խոհարարը որոշել է ռիսկի դիմել ու հենց դա էլ մատուցել:

Փքուն քաղցր հացը բոլոր հյուրերը ոգևորությամբ են ընդունել: Իսկ հերցոգը, իմանալով, որ կարկանդակը Տոնին է թխել, հարցրել է նրան, թե ինչպես է այն կոչվում: Իմանալով, որ այն դեռ անուն չունի, հերցոգն այն «պանե դի Տոնի»՝ Տոնիի հաց է անվանել: Այս անվանումն էլ արագ վերափոխվել է «պանետոնեի»: Հիմա այն սուրբծննդյան գլխավոր կարկանդակներից է:

Կարկանդակն սկսեք պատրաստել մատուցելուց 4-5 ժամ առաջ:

Բաղադրիչները
4-6 բաժնի համար

  • 300 գ ալյուր
  • 20 գ թարմ փխրեցուցիչ
  • 2/3 բաժակ շաքարավազ
  • 150 գ կարագ
  • 4 ձվի դեղնուց
  • 100 գ չամիչ
  • 30 գ ցուկատ նարնջի կեղևից
  • 20 գ ցուկատ կիտրոնի կեղևից
  • 2 կիտրոնի կեղև
  • աղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Կարագը փափկացրեք: Փխրեցուցիչը բացեք 1/2 բաժակ տաք ջրի մեջ: Ավելացրեք 2-3 ճ.գ. ալյուր ու թթխմոր հունցեք: Ծածկեք այն կերակրի թաղանթով և 30 րոպե թողեք տաք տեղում:
  2. Չամիչը 15 րոպե թրջեք տաք ջրի մեջ, ապա լցրեք ցանցի մեջ, չորացրեք: Մանր խորանարդների ձևով կտրատեք ցուկատները: Կիտրոնի կեղևը մանրացրեք:
  3. Թթխմորի մեջ ավելացրեք մնացած ալյուրը, շաքարավազը, դեղնուցները, մի փոքր աղ, մանրացրած կեղևն ու փափկացրած կարագը: Փափուկ ու հարթ խմոր հունցեք՝ անհրաժեշտության դեպքում տաք ջուր ավելացնելով: Խմորի հետ խառնեք չամիչն ու ցուկատները:
  4. Կլոր ու խորը տապակը պատեք կարագով, վրան ալյուր ցանեք: Տապակի կիսով չափ լցրեք խմորը: Տապակը կրկին թողեք տաք վայրում, մոտ 1,5 ժամ, այն պետք է կրկնակի փքվի:
  5. Խմորի մակերեսին խաչաձև կտրվածք արեք և այն 40 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում: Պատրաստի կարկանդակը հանեք ջեռոցից, թողեք տապակի մեջ մի փոքր հովանա, ապա հանեք ու տեղադրեք ցանցի վրա, ևս 1-2 ժամ հովացրեք: Մատուցեք:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 14, 2021



 Պիտակներ

         Նմուշներ աշխարհի խոհանոցներից, «Չորրորդ իշխանություն», ՉԻ # 14/2021, իտալական խոհանոց

››› Չարենց. Դաշնակցականներին (Ներբող քաղաքական)
››› Սա քո պատերազմն էր, Նիկո՛լ
››› Ոչ ոք չի թաքցրել տարածքներ զիջելու փաստը
››› Քայլ արեք, իրար կերեք
››› Արմեն Շեկոյան. Միջնորդը
››› «Չորրորդ իշխանություն» թերթի և 4rd.am կայքի ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
››› Ո՞ւմ ձեռնտու չէ 200 միլիոն դոլարի ներդրումը
››› Երևանի ժառանգության պաշտպանության կոմիտեի հայտարարությունը
››› Իշխելու թշվառությունն ու փառքի արվեստը
››› Անասնաֆերմա՝ Նարեկ Սարգսյանից Նիկոլ Փաշինյանին... Տիգրան Ավինյանին էլ
››› Մերժվածների ջղակծկումների և վարչապետի ձախողումների արանքում
››› Ո՞վ է եղել իրական դավաճանը
››› Երբ թիրախավորվում է լռությունը
››› Ինչո՞ւ են զինվորները զոհվում Ղարաբաղում և ինչո՞ւ են բոլոր զոհերը հայաստանցի
››› Մշակութային հեղափոխություն չի լինելու
››› Ատելության խոսքը, ամբոխահաճությունը և տրամաբանությունը
››› Տաշիրյան սարդոստայն
››› Գործող Սահմանադրությունը կարող է ոչնչացնել հեղափոխությունը
››› Առաջիկա երկու-երեք ամիսները վճռորոշ են լինելու
››› ԱԱԾ-ն պետք է կանխի Քոչարյանի գայթակղությունները
››› Նիկոլն ընդդեմ Նիկոլի
››› Այսպես է լինում, երբ վեթթինգի փոխարեն հավատում են դատախազի ազնիվ խոսքին
››› Սրանց գործը փախնողներին «հաջող» անելն է
››› Արսեն Թորոսյանն ու Ալեն Սիմոնյանը՝ 1-9 հաշվով պարտության գլխավոր մեղավորներ
››› Ակորդեոնիստը որոշել է նստել «սուխոյ ատկազով»
››› ՀՀԿ-ի անհաջող գրագողությունը
››› Տանը վեր ընկնելու ժամանակները
››› Անցյալի պատանդները

Ամենաընթերցված


























Գործակալ 00
Գործակալ 00
01.01.2020 / 17898


Խոսող ձուկը
Խոսող ձուկը
10.11.2019 / 17515





Պեսիմիստական
Պեսիմիստական
08.03.2020 / 16467


Բոլոլա շաբաթ
Բոլոլա շաբաթ
28.09.2019 / 16103




Բա
Բա
20.11.2020 / 15043



Գործակալ 00
Գործակալ 00
01.01.2020 / 14528




Գործակալ 00
Գործակալ 00
01.01.2020 / 13614

The Tashir spider web
The Tashir spider web
09.12.2019 / 13358