...

Քաղցր ու համեղ. Կարկանդակ «Պանուն»

Քաղցր ու համեղ. Կարկանդակ «Պանուն»

Լոմբարդիայի բարբառից թարգմանած «պանուն» նշանակում է «մեծ հաց»: Այս կարկանդակը մի անվանում էլ ունի՝ «պանետոնե»: 

Պատմում են, որ Միլանում Լյուդովիկո Մորո հերցոգի արքունիքում ճրագալույցին մեծ ճաշկերույթ է եղել: Այդ առթիվ խոհարարը տոնական կարկանդակ է պատրաստել, սակայն այն վառվել է: Խոհարարները խուճապի են մատնվել: Բայց խոհարարի օգնականներից մեկը՝ ոմն Տոնի, առաջարկել է մատուցել կարկանդակը, որը ինքը իր ընտանիքի համար պատրաստել է տարբեր մնացորդներից: Գլխավոր խոհարարը որոշել է ռիսկի դիմել ու հենց դա էլ մատուցել:

Փքուն քաղցր հացը բոլոր հյուրերը ոգևորությամբ են ընդունել: Իսկ հերցոգը, իմանալով, որ կարկանդակը Տոնին է թխել, հարցրել է նրան, թե ինչպես է այն կոչվում: Իմանալով, որ այն դեռ անուն չունի, հերցոգն այն «պանե դի Տոնի»՝ Տոնիի հաց է անվանել: Այս անվանումն էլ արագ վերափոխվել է «պանետոնեի»: Հիմա այն սուրբծննդյան գլխավոր կարկանդակներից է:

Կարկանդակն սկսեք պատրաստել մատուցելուց 4-5 ժամ առաջ:

Բաղադրիչները
4-6 բաժնի համար

  • 300 գ ալյուր
  • 20 գ թարմ փխրեցուցիչ
  • 2/3 բաժակ շաքարավազ
  • 150 գ կարագ
  • 4 ձվի դեղնուց
  • 100 գ չամիչ
  • 30 գ ցուկատ նարնջի կեղևից
  • 20 գ ցուկատ կիտրոնի կեղևից
  • 2 կիտրոնի կեղև
  • աղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Կարագը փափկացրեք: Փխրեցուցիչը բացեք 1/2 բաժակ տաք ջրի մեջ: Ավելացրեք 2-3 ճ.գ. ալյուր ու թթխմոր հունցեք: Ծածկեք այն կերակրի թաղանթով և 30 րոպե թողեք տաք տեղում:
  2. Չամիչը 15 րոպե թրջեք տաք ջրի մեջ, ապա լցրեք ցանցի մեջ, չորացրեք: Մանր խորանարդների ձևով կտրատեք ցուկատները: Կիտրոնի կեղևը մանրացրեք:
  3. Թթխմորի մեջ ավելացրեք մնացած ալյուրը, շաքարավազը, դեղնուցները, մի փոքր աղ, մանրացրած կեղևն ու փափկացրած կարագը: Փափուկ ու հարթ խմոր հունցեք՝ անհրաժեշտության դեպքում տաք ջուր ավելացնելով: Խմորի հետ խառնեք չամիչն ու ցուկատները:
  4. Կլոր ու խորը տապակը պատեք կարագով, վրան ալյուր ցանեք: Տապակի կիսով չափ լցրեք խմորը: Տապակը կրկին թողեք տաք վայրում, մոտ 1,5 ժամ, այն պետք է կրկնակի փքվի:
  5. Խմորի մակերեսին խաչաձև կտրվածք արեք և այն 40 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում: Պատրաստի կարկանդակը հանեք ջեռոցից, թողեք տապակի մեջ մի փոքր հովանա, ապա հանեք ու տեղադրեք ցանցի վրա, ևս 1-2 ժամ հովացրեք: Մատուցեք:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 14, 2021

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ
Դեպի ՎԵՐ