03.04.2021   14:00
106

Քաղցր ու համեղ. «Կասսատա» սիցիլիական ձևով


Այս տորթը Սիցիլիայում ավանդաբար զատկի աղանդեր է համարվում: Ներկայումս այն կարելի է տարվա ցանկացած եղանակի գտնել կղզու համարյա բոլոր քաղցրավենիքի խանութներում, բայց ժամանակին այն թխել են բացառապես կանանց մենաստաններում: 

Ամեն ինչ սկսվել է 16-րդ դարում՝ Պալերմոյում, երբ Մարտորանա մենաստանում մարցիպանի յուրահատուկ տեսակ են հորինել, որը Սիցիլիայում «թագավորական խմոր» են անվանում: Այն պատրաստվում է, այսպես ասած, «սառը մեթոդով», առանց նուշի զանգվածը տաքացնելու: Մինչ այսօր էլ համարվում է, որ այս տորթը լավ է համտեսել միայն Պալերմոյում, քանի որ այնտեղ պահպանվել է այն պատրաստելու գաղտնիքը: 

Իրականում գաղտնիքը մեկն է՝ օգտագործել միայն բարձր որակի թարմ բաղադրիչներ:

Տորթն սկսեք պատրաստել մատուցելուց 4,5-8,5 ժամ առաջ:

Բաղադրիչները 
6-8 բաժնի համար

  • 500 գ թարմ ռիկոտա պանիր
  • 1,5 բաժակ շաքարավազ
  • 100 գ մուգ շոկոլադ (70 տոկոս կակաո)
  • 120 գ ցիտրուսային ցուկատներ
  • 300-400 գ պատրաստի բիսկվիթ (տես՝ խորհուրդ 1)
  • 1,5 բաժակ նարնջի կամ կիտրոնի լիկյոր
  • մի պտղունց դարչին

Տորթը ծածկելու և սիրոպի համար

  • 300 գ պատրաստի մարցիպան (տես՝ խորհուրդ 2)
  • 300 գ շաքարի փոշի
  • կիտրոնի հյութ

Պատրաստման եղանակը

  1. Ռիկոտան քամիչի միջով անցկացրեք, ավելացրեք շաքարավազը: Շոկոլադը մանր կտրատեք: Մանր կտրատեք ցուկատները, որպեսզի 2 ճ.գ. ստացվի: Ռիկոտային ավելացրեք կես բաժակ լիկյորն ու փքուն կրեմ հարեք: Ավելացրեք շոկոլադն ու ցուկատները, խառնեք:
  2. Բիսկվիթը 1 սմ հաստությամբ մասերի բաժանեք: Բիսկվիթի կտորների մեծ մասը տեղադրեք 20-22 սմ տրամագծով կլոր տապակի հատակին ու պատերին: Մնացած լիկյորը բացեք ջրի հետ այնպես, որ 2/3 բաժակ հեղուկ ստանաք: Այդ հեղուկի կեսով թրջեք բիսկվիթը:
  3. Բիսկվիթի վրա լցրեք ռիկոտայով կրեմն ու ծածկեք բիսկվիթի մնացած կտորներով: Վրան ցողեք լիկյորաջրի մնացած մասը:
  4. Մարցիպանը բարակ բացեք, նրանով ծածկեք տորթը, ծայրերը դանակով կտրեք: Տապակը 4-8 ժամով տեղադրեք սառնարանում:
  5. Սիրոպի համար շաքարի փոշին բացեք կիտրոնի հյութի մեջ այնպես, որ բավական խիտ զանգված ստանաք: Տորթը հանեք տապակի միջից և պատեք այն սիրոպով:
  6. «Կասսատան» զարդարեք մնացած ցուկատներով:

Խորհուրդ 1: Բիսկվիթի համար անհրաժեշտ է 4 ձու, 3/4 բաժակ շաքարավազ, 110 գ ալյուր, 1/2 ճ. գ. եգիպտացորենի օսլա, շաքարի փոշի: Ձվի դեղնուցներն առանձնացրեք սպիտակուցներից: Դեղնուցները խառնեք 3/4 բաժակ շաքարավազի, ալյուրի ու օսլայի հետ այնպես, որ գնդիկներ չմնան, միատարր զանգված ստացվի: Սպիտակուցները հարեք, փայտե գդալով ներքևից վերև շարժումով լցրեք խմորի մեջ: Ստացված խմորը լցրեք տապակի մեջ, վրան կալկայով ծածկեք: Տապակը 20 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում, հետո հանեք ջեռոցից, թողեք, թող հովանա:

Խորհուրդ 2: Տնային մարցիպանի համար 250 գ մաքրած նուշը 10/15 րոպե չորացրեք 120-140 աստիճան տաքության ջեռոցում, հովացրեք, աղացեք: Աղացած նուշը խառնեք նույն քանակության շաքարի փոշու հետ, ավելացրեք սպիտակուցն ու մի քանի կաթիլ նուշի էսենցիա: Խառնեք մինչև միատարր զանգված ստանալը, տեղադրեք սեղանին և հունցեք մինչև էլաստիկ դառնալը: Պատրաստի մարցիպանը փաթաթեք կերակրի թաղանթի մեջ և պահեք սառնարանում:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 13, 2021



Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի և հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը պետք է չբացահայտի նյութի էական մասը: Կայքի նյութերից քաղվածքներ արտատպելիս լրատվամիջոցի անվանման նշումը և ակտիվ հղումի տեղադրումը պարտադիր է:
Հարգելի ընթերցողներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելով Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ և հետևել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ և հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում:

 Պիտակներ

         Նմուշներ աշխարհի խոհանոցներից, «Չորրորդ իշխանություն», իտալական խոհանոց


››› Չարենց. Դաշնակցականներին (Ներբող քաղաքական)
››› Սա քո պատերազմն էր, Նիկո՛լ
››› Ոչ ոք չի թաքցրել տարածքներ զիջելու փաստը
››› Քայլ արեք, իրար կերեք
››› Արմեն Շեկոյան. Միջնորդը
››› «Չորրորդ իշխանություն» թերթի և 4rd.am կայքի ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
››› Ո՞ւմ ձեռնտու չէ 200 միլիոն դոլարի ներդրումը
››› Երևանի ժառանգության պաշտպանության կոմիտեի հայտարարությունը
››› Իշխելու թշվառությունն ու փառքի արվեստը
››› Անասնաֆերմա՝ Նարեկ Սարգսյանից Նիկոլ Փաշինյանին... Տիգրան Ավինյանին էլ
››› Մերժվածների ջղակծկումների և վարչապետի ձախողումների արանքում
››› Ո՞վ է եղել իրական դավաճանը
››› Երբ թիրախավորվում է լռությունը
››› Ինչո՞ւ են զինվորները զոհվում Ղարաբաղում և ինչո՞ւ են բոլոր զոհերը հայաստանցի
››› Մշակութային հեղափոխություն չի լինելու
››› Ատելության խոսքը, ամբոխահաճությունը և տրամաբանությունը
››› Տաշիրյան սարդոստայն
››› Գործող Սահմանադրությունը կարող է ոչնչացնել հեղափոխությունը
››› Առաջիկա երկու-երեք ամիսները վճռորոշ են լինելու
››› ԱԱԾ-ն պետք է կանխի Քոչարյանի գայթակղությունները
››› Նիկոլն ընդդեմ Նիկոլի
››› Այսպես է լինում, երբ վեթթինգի փոխարեն հավատում են դատախազի ազնիվ խոսքին
››› Սրանց գործը փախնողներին «հաջող» անելն է
››› Արսեն Թորոսյանն ու Ալեն Սիմոնյանը՝ 1-9 հաշվով պարտության գլխավոր մեղավորներ
››› Ակորդեոնիստը որոշել է նստել «սուխոյ ատկազով»
››› ՀՀԿ-ի անհաջող գրագողությունը
››› Տանը վեր ընկնելու ժամանակները
››› Անցյալի պատանդները

Ամենաընթերցված




Տիկին, լա՞վ եք
Տիկին, լա՞վ եք
22.04.2021 / 1422































Ցինիկ և տխմար
Ցինիկ և տխմար
13.04.2021 / 584





Ստոպ-կադր
Ստոպ-կադր
11.04.2021 / 556







Совет да любовь