...

Հեշտ ու համեղ. Լոլիկով ու կարմիր քաղցր սոխով մուս

Հեշտ ու համեղ. Լոլիկով ու կարմիր քաղցր սոխով մուս

Սոխ, որը կարելի է ուտել խնձորի նման, իսկապես գոյություն ունի: Այդպիսին աճեցնում են իտալական Տրոպեա կոմունայում: Կղզու բնակիչները կարմիր սոխ աճեցրել են դարերով և վաճառել ողջ երկրով մեկ: Նրանք այդ սոխից նույնիսկ մուրաբա ու պաղպաղակ են պատրաստում: Ստորև ներկայացվող աղանդերը հնում «փրփուր» են անվանել, իսկ հիմա մենք այն ավելի շուտ մուս կամ ժելե կանվանեինք:

Աղանդերն սկսեք պատրաստել մատուցելուց 3 ժամ առաջ:

Բաղադրիչները
4 բաժնի համար

  • 1 կգ շատ հասած լոլիկ
  • 1/3 բաժակ շաքարավազ
  • 1 փաթեթ կամ 10 գ ժելատին
  • 250 մլ յուղոտ սերուցք
  • 2 խոշոր, քաղցր կարմիր սոխ
  • 1 թարմ, կարմիր, կծու պղպեղ չիլի
  • աղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Լոլիկը խոշոր կտորներով կտրատեք: Կեղևը, սերմերը մաքրեք: Լոլիկները տեղադրեք տապակի վրա, վրաները աղ և 2 ճ.գ. շաքարավազ արեք: Տապակը 10 րոպեով տեղադրեք 190 աստիճան տաքության ջեռոցում: Երբ լոլիկները փափկեն, հանեք ջեռոցից, բլենդերի մեջ հարեք ու պյուրե սարքեք: Թողեք, լրիվ հովանա:
  2. Ժելատինը 10 րոպեով թրջեք 1/3 բաժակ սառը ջրի մեջ: Ապա քամեք ու լուծեք 1/2 բաժակ տաք ջրի մեջ: Թողեք, մի փոքր հովանա:
  3. Սառը սերուցքը հարեք, ավելացրեք լուծված ժելատինը և լոլիկի պյուրեն: Լավ խառնեք, խառնուրդը լցրեք ֆորմայի մեջ և 2 ժամով տեղադրեք սառնարանում:
  4. Սոխը փետրաձև կտրատեք, լցրեք հաստ հատակով կաթսայի մեջ, ավելացրեք մնացած շաքարավազը: Չիլի պղպեղի սերմերը հեռացրեք ու պղպեղն ամբողջությամբ ավելացրեք սոխին: Կոնֆիտյուրը եփեք թույլ կրակի վրա, մինչև ժելեանման զանգված ստանալը, մոտ 30 րոպե:
  5. Մատուցելու համար լոլիկի «մուսից» գդալի օգնությամբ գնդիկներ արեք, վրան լցրեք սոխի կոնֆիտյուրը:

Խորհուրդ: Հնում, երբ ժելատին չի եղել, տեղաբնակներն այս աղանդերի մեջ կարտոֆիլի օսլա են օգտագործել: Եթե ուզում եք աղանդերն այս եղանակով պատրաստել, ապա 2-րդ քայլի ժամանակ 1/2 բաժակ ջուրը եռացրեք, ավելացրեք 1 ճ.գ. օսլան և լավ խառնեք: Մնացածը՝ հետևեք բաղադրատոմսին:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 22, 2020

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ
Դեպի ՎԵՐ