Այրու (Մալթյան) ապուրն իր անունը ստացել է բաղադրիչների հասանելի լինելու պատճառով: Միջերկրածովյան տաք կլիմայի պայմաններում այն պատրաստել կարող էին նույնիսկ աղքատները, որոնք սեփական հողամաս ու այծ ունեին:
Պատրաստեք այս մալթյան ապուրը. այն միաժամանակ համեղ է, թեթև ու հագեցնող:
Բաղադրիչները
- 1 ոչ մեծ գլուխ ծաղկակաղամբ
- 4-5 միջին չափի կարտոֆիլ
- 300 գ դդում
- 2 միջին չափի գլուխ սոխ
- 3 մեծ, հասած լոլիկ
- 250 գ ռիկոտա պանիր
- 4-6 ձու
- 4 ճ.գ. տոմատի մածուկ
- 2-3 ճ.գ. ձիթապտղի ձեթ
- աղ, աղացած սև պղպեղ
- 100-150 գ այծի պանիր
Պատրաստման եղանակը
- Լոլիկները մտցրեք եռման, ապա սառը ջրի մեջ, կեղևը մաքրեք, միջուկը կտրատեք:
- Մաքրեք ու մանր կտրատեք գլուխ սոխը: Մաքրեք ու քառակուսիների ձևով կտրատեք կարտոֆիլն ու դդումը: Ծաղկակաղամբը փոքր մասերի բաժանեք, կոշտ մասերը հեռացրեք:
- Թավայի մեջ տաքացրեք ձիթապտղի ձեթը, ավելացրեք կտրատած սոխը, 5 րոպե տապակեք միջին ուժգնության կրակի վրա:
- Ապա ավելացրեք կտրտած լոլիկը, տոմատի մածուկը, աղ ու պղպեղ արեք, խառնելով 5 րոպե շոգեխաշեք:
- Կաթսայի մեջ 1,2 լ ջուր եռացրեք: Ջրի մեջ աղ արեք, ավելացրեք դդումը, կարտոֆիլն ու ծաղկակաղամբը: Եռացրեք ու կափարիչի տակ 10 րոպե եփեք:
- Ապա ավելացրեք տոմատի սոուսը և ևս 3-4 րոպե եփեք:
- Ապուրին ռիկոտա ավելացրեք: Հենց ապուրը ևս մեկ անգամ եռա, ձվերը կոտրեք անմիջապես ապուրի մեջ՝ աշխատելով չվնասել դեղնուցը:
- Եփեք ևս 5 րոպե: Ապուրը լցրեք ափսեների մեջ, ամեն ափսեի մեջ՝ 1 ձու: Ապուրի մեջ այծի պանրի կտորներ ավելացրեք ու միանգամից մատուցեք:
Խորհուրդ: Եթե ռիկոտա չգտնեք, այն կարող եք փոխարինել աղով ու պղպեղով համեմված կաթնաշոռով: Կաթնաշոռից գնդիկներ արեք ու ավելացրեք ապուրի մեջ:
«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 15, 2020