Սիսեռը պատկանում է հատիկավորների դասին և հնագույն մշակաբույսերից մեկն է: Ասում են՝ Մերձավոր Արևելքում նրան ծանոթ են եղել համարյա 8 հազար տարի առաջ: Ներկայումս սիսեռը տարածված է Միջերկրածովյան բոլոր երկրներում, նրանից սոուսներ, նախաճաշիկներ և նույնիսկ ալյուր են պատրաստում: Իսկ Սիրայում սիրում են սիսեռից պատրաստված թանձրապուրը, որն էլ կներկայացնենք ստորև:
Ապուրն սկսեք պատրաստել մատուցելուց 1 օր առաջ:
Բաղադրիչները
6-8 բաժնի համար
- 500 գրամ սիսեռ
- 2 խոշոր գլուխ սոխ
- 1,5 լ ջուր
- ձիթապտղի ձեթ
- աղ, աղացած սև պղպեղ,
- աղացած կարմիր կծու պղպեղ՝ մատուցելու համար
Պատրաստման եղանակը
- Սիսեռի վրա մեծ քանակության ջուր լցրեք և 24 ժամ թողեք:
- Այնուհետև սիսեռը հոսող ջրի տակ լվացեք, հեռացրեք բարակ կեղևը (կարող եք նաև թողնել այն):
- Սիսեռի վրա սառը ջուր լցրեք, դրեք կրակին, եռացրեք, թույլ կրակի վրա եփեք մինչև փափկելը՝ մոտ 1,5 ժամ: Աղ մի արեք:
- Սոխը մանր կտրատեք: Թավայի մեջ տաքացրեք ձեթը, լցեք սոխը, հաճախակի խառնելով՝ թույլ կրակի վրա տապակեք մինչև թափանցիկ դառնալը՝ մոտ 10 րոպե:
- Պատրաստի սիսեռի վրա լցրեք տապակած սոխը, աղ ու պղպեղ արեք, ևս 15-20 րոպե եփեք:
- Ապուրը մատուցեք՝ այն լցնելով մի փոքր ձիթապտղի ձեթ լցրած ափսեների մեջ և վրան աղացած կարմիր կծու պղպեղ ցանեք (ըստ ցանկության):
Խորհուրդ: Խուսափեք ապուրը պահածոյացված սիսեռով եփելուց, այն համեղ չի ստացվի: Մատուցելիս ապուրին կարող եք սխտոր ու չորահաց ավելացնել:
«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 1, 2021