Մի փոքր քաղցրահամ, համեմունքներով հարուստ սալորաչրով ոչխարի միսը լավագույնս է բնութագրում եգիպտական խոհանոցը: Այսպիսի ուտեստները շատ լավ են ստացվում կավե սպասքի՝ թաջինի մեջ, որը նախատեսված է անշտապ պատրաստման համար: Թաջինի բացակայության դեպքում այն կարող եք փոխարինել հաստ հատակով կաթսայով:
Ուտեստն սկսեք պատրաստել մատուցելուց 4 ժամ առաջ:
Բաղադրիչները
6 բաժնի համար
- 1,5 կգ ոչխարի ազդրամիս
- 1 բաժակ պատրաստի սիսեռ՝ պահածոյացված կամ եփած
- 400 գ դդում
- 5 միջին չափի գլուխ սոխ
- մի բուռ սալորաչիր՝ առանց կորիզի
- 1/2 բաժակ տոմատի մածուկ
- 2 ճ. գ. կարագ
- 1 ճ. գ. ձիթապտղի ձեթ
- 1 ճ. գ. համեմունքների փունջ ռաս-էլ-խանուտ (տես՝ խորհուրդ 1)
- մի պտղունց քրքումի թելիկներ
- 1 դարչինի փայտիկ
- 2 թ. գ. շաքարավազ
- աղ, աղացած սև պղպեղ
- խարիսա (տես՝ խորհուրդ 2)
- լավաշ՝ մատուցելու համար
Պատրաստման եղանակը
- Մաքրեք ու մանր կտրատեք 3 գլուխ սոխը, խառնեք ռաս-էլ-խանուտի, պղպեղի ու աղի հետ: Ստացված մարինադը լցրեք ոչխարի ազդրամսի վրա, 2 ժամ թողեք՝ մարինացվի:
- Լայն ու ոչ խորը կաթսայի մեջ հալեցրեք կարագը, մարինադի միջից հանեք ոչխարի միսը, մաքրեք ու տապակեք կարագի մեջ: Ավելացրեք քրքրումի թելիկները, 2 բաժակ եռացրած ջուր և դարչինի փայտիկը, հասցրեք եռման աստիճանի: Կափարիչը փակեք և թույլ կրակի վրա 1,5 ժամ եփեք:
- Պատրաստի մսերից հեռացրեք ոսկորները՝ աշխատելով պահպանել մսի խոշոր կտորները, մսերի վրա աղ ու պղպեղ արեք: Ստացված սոուսից հնարավորինս հեռացրեք ողջ ճարպը:
- Մանր կտրտեք մնացած 2 սոխը: Կաթսայի մեջ 1 ճ. գ. կարագ ու 1 ճ. գ. ձեթ տաքացրեք, տապակեք սոխը, աղ ու պղպեղ արեք, ավելացրեք շաքարավազը ու տապակեք թույլ կրակի վրա մինչև սոխը ոսկեգույն երանգ ստանա՝ մոտ 15-20 րոպե: Կրակը թուլացրեք, ևս 10-15 րոպե տապակեք սոխը, մինչև այն լրիվ փափկի:
- Դդումը մաքրեք, պտղամիսը միջին չափի քառակուսիների ձևով կտրատեք: Սոխին ավելացրեք տոմատի պյուրեն և սոուսը, որի մեջ պատրաստել եք ոչխարի միսը: Հասցրեք եռման աստիճանի:
- Սոուսին ավելացրեք միսը, սիսեռը, դդումը և 15 րոպե շոգեխաշեք փակ կափարիչի տակ: Կափարիչը հանեք, ավելացրեք սալորաչիրը և ևս 15 րոպե պատրաստեք:
- Թաջինը մատուցեք խարիսա կծու սոուսի և լավաշի հետ:
Խորհուրդ 1: Ռաս-էլ-խանուտ համեմունքների խառնուրդի համար խառնեք 1 թ. գ. աղացած զիրա, իմբիրի փոշի և աղ, 3/4 թ. գ. աղացած սև պղպեղ, 1/2-ական թ. գ. աղացած դարչին, համեմի սերմ, կայենյան և սև հատիկավոր պղպեղ, 1/4 թ. գ. աղացած մեխակ: Այս խառնուրդը պահեք փակ կոնտեյների մեջ, մութ դարակում, լույսի ու ջերմության աղբյուրներից հեռու:
Խորհուրդ 2: Խարիսան չիլի պղպեղով, սխտորով, զիրայով և ձիթապտղի ձեթով խիտ, կծու սոուս է: Դուք կարող եք այն տանը պատրաստել. պարզապես պետք է մանրացնեք բաղադրիչներն ու իրար խառնեք:
«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 4, 2021