Չորեքշաբթի 21.10.2020 22:40

Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
21.10.2020 / 22:00
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
21.10.2020 / 21:00
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
21.10.2020 / 20:30
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
21.10.2020 / 20:00
Քաղաքական
21.10.2020 / 19:00
Քաղաքական
21.10.2020 / 17:00
17.10.2020   15:00
137

Հեշտ ու համեղ. Սարտու


Բրինձն առաջին անգամ Նեապոլում հայտնվել է 14-րդ դարում: Բայց նեապոլցիներն առանձնապես մեծ համակրանք չէին տածում նրա նկատմամբ: Բանն այն է, որ Նեապոլը հաճախ էր խոլերայի համաճարակի զոհ դառնում, և տեղացի բժիշկները հիվանդներին խորհուրդ էին տալիս բրինձ ուտել: Նեապոլցիները բրինձը պարզապես որպես դեղ էին ընկալում: 

Բրինձը իսկապես Նեապոլ մտավ 18-րդ դարում՝ ֆրանսիացիների միջոցով: Կամպանիան այդ ժամանակ Բուրբոններինն էր, ֆրանսիական ամեն ինչ նորաձև էր, իսկ ֆրանսիացիները բրնձի դեմ նախապաշարմունքներ չունեին: Բայց բոլոր դեպքերում բրնձի համը լրիվ փոխելու համար նեապոլցիները բավական բարդ ուտեստներ էին հորինում: 

Այդպես է ծնվել Սարտուի բաղադրատոմսը, անունը ֆրանսիական sur tout-ից, ինչը նշանակում է «ամեն ինչի վրա»՝ ակնարկ այն մասին, որ բրինձն այս ուտեստի մեջ ամենակարևոր բաղադրիչը չէ:

Բաղադրիչները
4-6 բաժնի համար

  • 300 գ կլոր բրինձ
  • 250 գ ոչ շատ յուղոտ խոզի մսի խճողակ
  • 100 գ տապակելու նրբերշիկ
  • 150 գ հավի փափուկ կրծքամիս
  • 1 մեծ գլուխ սոխ
  • 200 գ թարմ կամ պահածոյացված կանաչ ոլոռ
  • 150 գ մոցարելա պանիր
  • 100 գ քերած պարմեզան պանիր
  • 1 ձու
  • 60 գ կարագ
  • 100 մլ լոլիկի սոուս
  • 2 ճ.գ. ալյուր
  • 3 ճ.գ. հացի փշուրներ
  • 3/4 լ բանջարեղենային արգանակ
  • ձիթապտղի ձեթ
  • աղ, աղացած սև պղպեղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Նրբերշիկները չոր թավայի մեջ բոլոր կողմերից տապակեք, մինչև ոսկեգույն երանգ ստանալը՝ մոտ 5-6 րոպե: Մանր կտրատեք սոխը, երեք մասի բաժանեք: Մի մասը նույն թավայի մեջ 1 ճ.գ. ձեթով 4-5 րոպե տապակեք: Սոխին ավելացրեք ոլոռը և 1/2 բաժակ ջուր, հասցրեք եռման աստիճանի, միջին կրակի վրա 5-10 րոպե եփեք:
  2. Հավի եփած կրծքամիսն ու նրբերշիկները ոչ մեծ կտորներով կտրատեք: Մաքուր թավայի մեջ 1 ճ.գ. ձեթով տապակեք սոխի երկրորդ մասը: Ավելացրեք հավի կրծքամիսը, 4 րոպե տապակեք: Ավելացրեք նրբերշիկներն ու լոլիկի սոուսը: Խառնելով 25 րոպե տապակեք: Պատրաստ լինելուց 3 րոպե առաջ ավելացրեք սոխի մեջ տապակած կանաչ ոլոռը:
  3. Խառնեք խոզի մսի խճողակը, ձուն, 2 ճ.գ. պարմեզանը և 1 ճ.գ. հացի փշուրները, աղը, աղացած սև պղպեղը: Մսից փոքրիկ գնդիկներ արեք, ձիթապտղի ձեթի մեջ տապակեք, մինչև ոսկեգույն երանգ ստանալը:
  4. Արգանակը հասցրեք եռման աստիճանի, տաք պահեք: Մնացած սոխը տապակեք հաստ հատակով կաթսայի մեջ, 1,5 ճ.գ.ձիթապտղի ձեթով: Ավելացրեք բրինձը, 4-5 րոպե տապակեք: Արգանակի կեսը լցրեք բրնձի վրա, եփեք այն՝ ժամանակ առ ժամանակ խառնելով և անհրաժեշտության դեպքում արգանակն ավելացնելով, մոտ 20 րոպե: Բրինձը վերցրեք կրակի վրայից, ձիթապտղի ձեթ լցրեք վրան, 2 ճ.գ. քերած պարմեզան և մսից ու ոլոռից ռագուի կեսը:
  5. Մոցարելան խորանարդաձև կտրատեք: Կլոր ու խորը տապակը կարագով պատեք, վրան ցանեք հացի փշուրները:
  6. Բրնձի խառնուրդի 3/4-րդ մասն այնպես լցրեք տապակի մեջ, որ հատակն ու պատերը ծածկվեն: Կենտրոնում շերտերով լցրեք ռագուն, մոցարելան և մսի գնդիկները: Վրան քերած պարմեզան ցանեք, ծածկեք մնացած բրնձի խառնուրդով: 20-30 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում: 

Մատուցեք տաք վիճակում՝ տորթի նման կտրտած:

 

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 31, 2020



Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի և հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը պետք է չբացահայտի նյութի էական մասը: Կայքի նյութերից քաղվածքներ արտատպելիս լրատվամիջոցի անվանման նշումը և ակտիվ հղումի տեղադրումը պարտադիր է:
Հարգելի ընթերցողներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելով Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ և հետևել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ և հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում:
 Պիտակներ

         «Չորրորդ իշխանություն», իտալական խոհանոց, Նմուշներ աշխարհի խոհանոցներից


››› Կարդացեք Չարենց
››› Կարդացեք Չարենց
››› Կարդացեք Չարենց
››› «Չորրորդ իշխանություն» թերթի և 4rd.am կայքի ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
››› Ո՞ւմ ձեռնտու չէ 200 միլիոն դոլարի ներդրումը
››› Երևանի ժառանգության պաշտպանության կոմիտեի հայտարարությունը
››› Իշխելու թշվառությունն ու փառքի արվեստը
››› Անասնաֆերմա՝ Նարեկ Սարգսյանից Նիկոլ Փաշինյանին... Տիգրան Ավինյանին էլ
››› Մերժվածների ջղակծկումների և վարչապետի ձախողումների արանքում
››› Ո՞վ է եղել իրական դավաճանը
››› Երբ թիրախավորվում է լռությունը
››› Ինչո՞ւ են զինվորները զոհվում Ղարաբաղում և ինչո՞ւ են բոլոր զոհերը հայաստանցի
››› Մշակութային հեղափոխություն չի լինելու
››› Ատելության խոսքը, ամբոխահաճությունը և տրամաբանությունը
››› Տաշիրյան սարդոստայն
››› Գործող Սահմանադրությունը կարող է ոչնչացնել հեղափոխությունը
››› Առաջիկա երկու-երեք ամիսները վճռորոշ են լինելու
››› ԱԱԾ-ն պետք է կանխի Քոչարյանի գայթակղությունները
››› Նիկոլն ընդդեմ Նիկոլի
››› Այսպես է լինում, երբ վեթթինգի փոխարեն հավատում են դատախազի ազնիվ խոսքին
››› Սրանց գործը փախնողներին «հաջող» անելն է
››› Արսեն Թորոսյանն ու Ալեն Սիմոնյանը՝ 1-9 հաշվով պարտության գլխավոր մեղավորներ
››› Ակորդեոնիստը որոշել է նստել «սուխոյ ատկազով»
››› ՀՀԿ-ի անհաջող գրագողությունը
››› Տանը վեր ընկնելու ժամանակները
››› Անցյալի պատանդները

Ամենաընթերցված

Մարգո է վատացել
Մարգո է վատացել
04.10.2020 / 6761






















Բարև, անորակներ
Բարև, անորակներ
01.10.2020 / 1543






Սա՞ էր ձեր թափը
Սա՞ էր ձեր թափը
03.10.2020 / 1416






Էդիկ, դու սուս
Էդիկ, դու սուս
15.10.2020 / 1331



Ժողովրդին ատողը