...

Հեշտ ու համեղ. Թաբուլե՝ իսրայելական ձևով

Հեշտ ու համեղ. Թաբուլե՝ իսրայելական ձևով

Թաբուլեն հանդիպում է միջերկրածովյան շատ երկրների խոհանոցներում: Այս աղցանը պատրաստելու երկու սկզբունքային տարբերակ գոյությունի ունի. առաջինը՝ կուսկուսով (ցորենի ձավարով), իսկ երկրորդը՝ խոշոր բլղուրով: Սակայն լոլիկը, սոխը, անանուխն ու մաղադանոսը երկու տարբերակում էլ անփոխարինելի բաղադրիչներ են: Իսկ ահա ձուն ու սիսեռը միայն իսրայելական տարբերակին են բնորոշ:

Բաղադրիչները
4-6 բաժնի համար

  • 250 գ կուսկուս
  • 300 գ հասած լոլիկ
  • 2-3 հատ քաղցր պղպեղ
  • 1 միջին չափի վարունգ
  • 1 թարմ կարմիր չիլի պղպեղ
  • 4 ճյուղ կանաչ սոխ
  • մի բուռ խաշած կամ պահածոյացված սիսեռ
  • 3 ձու
  • 1 կիտրոնի հյութ
  • 1 թ.գ. զիրայի սերմեր
  • 1 թ.գ. գինձի (кориандр) սերմեր
  • 4-5-ական ճյուղ մաղադանոսի ու անանուխի տերևներ
  • ձիթապտղի ձեթ
  • աղ

Պատրաստման եղանակը

  1. Ձվերը 9 րոպե խաշեք, անմիջապես դրեք սառը ջրի տակ, մաքրեք կեղևից, երկարությամբ շերտերով կտրատեք:
  2. Զիրայի ու գինձի սերմերը տրորեք: Կուսկուսը լցրեք կաթսայի մեջ, ավելացրեք աղը, տրորած զիրան ու գինձը: 2 ճ.գ. ձիթապտղի ձեթ լցրեք վրան, խառնեք:
  3. Կուսկուսը եփեք տուփի վրա նշված ցուցումների համաձայն, ապա պատառաքաղով շուռ տալով՝ առանձնացրեք հատիկները: Թողեք, թող հովանա:
  4. Լոլիկները մտցրեք եռացրած, ապա սառը ջրի մեջ, կեղևից մաքրեք, պտղամիսը քառակուսիների ձևով կտրատեք: Մանր կտրատեք կանաչ սոխը, մաղադանոսն ու անանուխը:
  5. Քաղցր ու կծու պղպեղները մաքրեք սերմերից և երկարությամբ կտրատեք (չիլի պղպեղը կարելի է նաև շրջանաձև կտրատել): Վարունգը մաքրեք կեղևից, բարակ կտրատեք:
  6. Բոլոր բանջարեղեններն ու սիսեռը լցրեք մեծ ափսեի մեջ, ավելացրեք կուսկուսը, վրան կիտրոնի հյութ ու ձեթ լցրեք, ավելացրեք մաղադանոսը, անանուխը, կանաչ սոխը, կծու պղպեղը և խառնեք:
  7. Աղցանը զարդարեք շերտերով կտրտած ձվով ու մատուցեք:

Խորհուրդ: Այս ուտեստին կարող եք նոր շունչ հաղորդել նաև հում դդմիկի խորանարդներ, քաղցր կարմիր սոխ կամ ձիթապտուղներ ավելացնելով. ամեն անգամ աղցանը նոր գույներ կստանա:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 37, 2020

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ
Դեպի ՎԵՐ