Համարվում է, որ ալբանական խոհանոցը շատ ընդհանրություններ ունի հունական ու թուրքական խոհանոցների հետ: Սակայն այն նաև տիպիկ, գուցե ոչ շատ հայտնի բաղադրատոմսեր ունի, որոնցում հիմնականում միս է օգտագործվում:
Ներկայացնում ենք դրանցից մեկը:
Բաղադրիչները
- 500-600 գ տավարի լյարդ
- 6 ճ.գ. ալյուր
- կարմիր, կծու աղացած պղպեղ
- աղ, աղացած սև պղպեղ
- ձիթապտղի ձեթ
Աղցանի համար
- 3 մեծ, հասած լոլիկ
- 2 միջին չափի կարմիր, քաղցր սոխ
- 2-3 ճյուղ մաղադանոս
- ձիթապտղի ձեթ
- աղ, աղացած սև պղպեղ
Պատրաստման եղանակը
- Հեռացրեք լյարդի թաղանթն ու ծորանները, փափկամիսը բարակ շերտերով կտրատեք:
- Ալյուրը խառնեք աղացած կարմիր ու սև պղպեղների հետ, լյարդի կտորներն այնպես թաթախեք նրա մեջ, որ բոլոր կողմերից ալյուրով պատվեն:
- Խորը թավայի մեջ տաքացրեք ձեթը: Լյարդի կտորները տապակեք, մինչև ոսկեգույն երանգ ստանալը:
- Պատրաստի լյարդի կտորները տեղադրեք տաքացրած ափսեի մեջ: Ափսեն ծածկեք փայլաթիթեղով, որպեսզի միսը չսառչի:
- Պատրաստեք աղցանը: Մաքրած սոխը բարակ օղակների ձևով կտրատեք, լոլիկները միջին չափի կտորների բաժանեք, մաղադանոսը մանրացրեք: Խառնեք սոխը, լոլիկն ու մաղադանոսը, սև պղպեղ արեք վրան, ավելացրեք ձիթապտղի ձեթը, խառնեք:
- Տապակած տավարի լյարդը մատուցեք աղցանի հետ մեկտեղ:
Խորհուրդ: Տավարի լյարդը կարող եք փոխարինել հորթի և նույնիսկ ոչխարի լյարդով. ուտեստը դրանից միայն կշահի: Կարևորն այն է, որ պղպեղը չխնայեք, դրանում է ողջ գաղտնիքը: Եվս մեկ խորհուրդ. ոչ մի դեպքում չի կարելի չափազանց երկար տապակել լյարդը, մի քանի րոպեն լրիվ բավարար է: Թավայից լյարդի կտորները կարող եք մի քիչ կիսահում հանել, ափսեի մեջ՝ փայլաթիթեղի տակ, այն կշարունակի եփվել:
«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 19, 2020