...

Քաղցր ու համեղ. Կարկանդակ «Սբրիզոլոնա»

Քաղցր ու համեղ. Կարկանդակ «Սբրիզոլոնա»

Սա հագեցնող, կալորիական, քաղցր ու շատ համեղ կարկանդակ է: Աղանդերի բաղադրիչներից դատելով՝ ժամանակին սա աղքատների տոնական ուտեստն է եղել՝ եգիպտացորենի ալյուր, կենդանական ճարպ և պնդուկ ցորենի ալյուրի, կարագի ու նուշի փոխարեն: Բայց ինչպես հաճախ է տեղի ունեցել նման ուտեստների հետ, այն փոփոխվել է և մեր ժամանակները հասել ներկա ձևով: Բաղադրատոմսի մեջ փոփոխությունները տեղի են ունեցել ամենայն հավանականությամբ արդեն 17-րդ դարում, իսկ հիմա «Սբրիզոլոնան» ընդգրկվել է նույնիսկ ամենալուրջ ռեստորանների ճաշացանկում:

Բաղադրիչները
6-8 բաժնի համար

  • 300 գ ալյուր
  • 100 գ կարագ, մի փոքր էլ տապակին քսելու համար
  • 1/2 բաժակ շաքարավազ
  • 2 ձու
  • 100 գ մաքրած նուշ
  • մի փոքր աղ
  • մանր չորահաց՝ տապակին ցանելու համար

Պատրաստման եղանակը

  1. Կարագը հալեցրեք: Նուշը ոչ շատ մանր փշուրների վերածեք:
  2. Ալյուրը մաղեք, այն խառնեք կարագի հետ, ավելացրեք շաքարավազը, ձվերն ու աղը: Խմորի մեջ վերջինն ավելացրեք նուշը:
  3. Տապակի վրա կարագ քսեք, վրան չորահաց ցանեք:
  4. Տապակի մեջ լցրեք խմորը և 35 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցի մեջ: 
  5. Հովանալուց հետո մատուցեք:

Խորհուրդ: «Սբրիզոլոնան» պետք չէ դանակով կտրել: Ավանդույթի համաձայն՝ այն ձեռքով են մասնատում: Հաճախ այս կարկանդակը մատուցում են կարմիր քաղցր գինու հետ: Կարկանդակի կտորները կարող եք մտցնել գինու մեջ, հետո՝ ուտել: Ասում են՝ այդպես ավելի համեղ է:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 40, 2020

ՆՄԱՆԱՏԻՊ ՆՅՈՒԹԵՐ
Դեպի ՎԵՐ