Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
26.02.2021 / 22:00
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
26.02.2021 / 21:00
Քաղաքական
26.02.2021 / 20:00
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
26.02.2021 / 19:00
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
26.02.2021 / 17:25
Սատիրիկոն/Լուր-մեկնաբանություն
26.02.2021 / 16:15
13.12.2020   15:00
205

Քաղցր ու համեղ. Տորթ «Տերամանա»


Իտալական այս տորթն անվանում են նաև «քաղցր պիցցա»: Եթե մտածում եք, որ պիցցան անպայման լոլիկներով ու պանրով պատված հացի խմորն է, ապա սխալվում եք: Ընդհանրապես՝ պիցցա բառը լատինական prinsa բառից է, ինչը նշանակում է «տափակ բլիթ»: Դա է պատճառը, որ իտալացիները հաճախ պիցցա անունն են տալիս նրան, ինչը կլոր է, տափակ, ջեռոցում տապակված և պատված է ինչ-որ միջուկով: 

Իսկ «Տերամանա» բառը Տերամո քաղաքից է, որն իտալական Աբրուցիա շրջանի հյուսիսում է գտնվում և հայտնի է իր խոհանոցով:

Բաղադրիչները
8-10 բաժնի համար

  • 2 կլոր բիսկվիթ՝ յուրաքանչյուրը մոտ 400 գ քաշով (տես՝ խորհուրդ 3)
  • 1 լ կաթ
  • 6 ձվի դեղնուց
  • 2 բաժակ շաքարավազ
  • 100 գ ալյուր
  • 90 գ կակաոյի փոշի
  • 300 գ մաքրած նուշ
  • 100 մլ ռոմ
  • 100 մլ լիկյոր «Ալկերմես» կամ համեմունքներով կոնյակ (տես՝ խորհուրդ)
  • կես կիտրոնի կեղև
  • դարչինի փոքր փայտիկ

Ջնարակի (глазурь) համար

  • 2 ձվի սպիտակուց
  • 1/2 բաժակ շաքարի փոշի
  • մի քանի կաթիլ կիտրոնի հյութ

Պատրաստման եղանակը

  1. Կաթը կիտրոնի կեղևի ու դարչինի փայտիկի հետ եռացրեք: Թասի մեջ հարեք դեղնուցներն ու 1,5 բաժակ շաքարավազը: Ավելացրեք ալյուրը, լավ խառնեք: Կաթը թողեք հովանա, ապա անընդհատ խառնելով ավելացրեք կրեմին: Կրեմը անընդհատ խառնելով մոտ 10 րոպե եփեք թույլ կրակի վրա մինչև խտանա:
  2. Պատրաստի կրեմը երկու մասի բաժանեք: Դրանցից մեկի մեջ ավելացրեք կակաոյի փոշին ու խառնեք, քանի դեռ կրեմը տաք է: Հետո երկու բաժին կրեմն էլ լրիվ հովացրեք:
  3. 150 մլ ջուր եռացրեք, ավելացրեք շաքարավազի մնացած մասն ու 5 րոպե եփեք: Թողեք մի փոքր հովանա: Նուշը սրճաղացով աղացեք, ապա ավելացրեք օշարակին (սիրոպին) ու խառնեք:
  4. Բիսկվիթները կիսեք, որպեսզի 4 բլիթ լինի: Առաջին բլիթը տեղադրեք մեծ ափսեի մեջ: Ռոմը բացեք 2 ճ.գ. ջրով ու ստացված խառնուրդի կեսով ցողեք բլիթը: Բլիթի վրա քսեք բաց գույնի կրեմը: Վրան տեղադրեք հաջորդ բլիթը, սա էլ ցողեք լիկյորով կամ կոնյակով, ապա քսեք կակաոյով կրեմը: Տեղադրեք երրորդ բլիթը, թրջեք այն մնացած ռոմի խառնուրդով, վրան քսեք նուշի խյուսը: Ծածկեք չորրորդ բլիթով:
  5. Սպիտակուցները հարեք շաքարի փոշու և կիտրոնի հյութի հետ: Ստացված ջնարակով պատեք տորթը՝ վերևից ու կողքերից: Մի փոքր սպասեք ու մատուցեք:

Խորհուրդ 1: «Ալկերմես» լիկյորը կարող եք փոխարինել կոնյակով՝ ավելացնելով 1/3 թ.գ. մշկընկույզի, դարչինի ու մեխակի փոշու խառնուրդ:

Խորհուրդ 2: Ջնարակը պատրաստելուց անմիջապես հետո պետք է օգտագործել, հակառակ դեպքում այն կպնդանա:

Խորհուրդ 3: Բիսկվիթի համար անհրաժեշտ է 4 ձու, 3/4 բաժակ շաքարավազ, 110 գ ալյուր, 1/2 ճ. գ. եգիպտացորենի օսլա, շաքարի փոշի: Ձվի դեղնուցներն առանձնացրեք սպիտակուցներից: Դեղնուցները խառնեք 3/4 բաժակ շաքարավազի, ալյուրի ու օսլայի հետ այնպես, որ գնդիկներ չմնան, միատարր զանգված ստացվի: Սպիտակուցները հարեք, փայտե գդալով ներքևից վերև շարժումով լցրեք խմորի մեջ: Ստացված խմորը լցրեք տապակի մեջ, վրան կալկայով ծածկեք: Տապակը 20 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում, հետո հանեք ջեռոցից, թողեք, թող հովանա:

«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 39, 2020



Համաձայն «Հեղինակային իրավունքի և հարակից իրավունքների մասին» օրենքի՝ լրատվական նյութերից քաղվածքների վերարտադրումը պետք է չբացահայտի նյութի էական մասը: Կայքի նյութերից քաղվածքներ արտատպելիս լրատվամիջոցի անվանման նշումը և ակտիվ հղումի տեղադրումը պարտադիր է:
Հարգելի ընթերցողներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելով Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ և հետևել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ և հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում:

 Պիտակներ

         իտալական խոհանոց, Նմուշներ աշխարհի խոհանոցներից, «Չորրորդ իշխանություն»


››› Արմեն Շեկոյան. Միջնորդը
››› «Չորրորդ իշխանություն» թերթի և 4rd.am կայքի ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
››› Ո՞ւմ ձեռնտու չէ 200 միլիոն դոլարի ներդրումը
››› Երևանի ժառանգության պաշտպանության կոմիտեի հայտարարությունը
››› Իշխելու թշվառությունն ու փառքի արվեստը
››› Անասնաֆերմա՝ Նարեկ Սարգսյանից Նիկոլ Փաշինյանին... Տիգրան Ավինյանին էլ
››› Մերժվածների ջղակծկումների և վարչապետի ձախողումների արանքում
››› Ո՞վ է եղել իրական դավաճանը
››› Երբ թիրախավորվում է լռությունը
››› Ինչո՞ւ են զինվորները զոհվում Ղարաբաղում և ինչո՞ւ են բոլոր զոհերը հայաստանցի
››› Մշակութային հեղափոխություն չի լինելու
››› Ատելության խոսքը, ամբոխահաճությունը և տրամաբանությունը
››› Տաշիրյան սարդոստայն
››› Գործող Սահմանադրությունը կարող է ոչնչացնել հեղափոխությունը
››› Առաջիկա երկու-երեք ամիսները վճռորոշ են լինելու
››› ԱԱԾ-ն պետք է կանխի Քոչարյանի գայթակղությունները
››› Նիկոլն ընդդեմ Նիկոլի
››› Այսպես է լինում, երբ վեթթինգի փոխարեն հավատում են դատախազի ազնիվ խոսքին
››› Սրանց գործը փախնողներին «հաջող» անելն է
››› Արսեն Թորոսյանն ու Ալեն Սիմոնյանը՝ 1-9 հաշվով պարտության գլխավոր մեղավորներ
››› Ակորդեոնիստը որոշել է նստել «սուխոյ ատկազով»
››› ՀՀԿ-ի անհաջող գրագողությունը
››› Տանը վեր ընկնելու ժամանակները
››› Անցյալի պատանդները

Ամենաընթերցված













Շատ ուրախ ե՞ք
Շատ ուրախ ե՞ք
09.02.2021 / 980









Էդ սպառնըմ ե՞ս
Էդ սպառնըմ ե՞ս
10.02.2021 / 847


















Խզարում ենք
Խզարում ենք
02.02.2021 / 637