Իտալական այս տորթն անվանում են նաև «քաղցր պիցցա»: Եթե մտածում եք, որ պիցցան անպայման լոլիկներով ու պանրով պատված հացի խմորն է, ապա սխալվում եք: Ընդհանրապես՝ պիցցա բառը լատինական prinsa բառից է, ինչը նշանակում է «տափակ բլիթ»: Դա է պատճառը, որ իտալացիները հաճախ պիցցա անունն են տալիս նրան, ինչը կլոր է, տափակ, ջեռոցում տապակված և պատված է ինչ-որ միջուկով:
Իսկ «Տերամանա» բառը Տերամո քաղաքից է, որն իտալական Աբրուցիա շրջանի հյուսիսում է գտնվում և հայտնի է իր խոհանոցով:
Բաղադրիչները
8-10 բաժնի համար
- 2 կլոր բիսկվիթ՝ յուրաքանչյուրը մոտ 400 գ քաշով (տես՝ խորհուրդ 3)
- 1 լ կաթ
- 6 ձվի դեղնուց
- 2 բաժակ շաքարավազ
- 100 գ ալյուր
- 90 գ կակաոյի փոշի
- 300 գ մաքրած նուշ
- 100 մլ ռոմ
- 100 մլ լիկյոր «Ալկերմես» կամ համեմունքներով կոնյակ (տես՝ խորհուրդ)
- կես կիտրոնի կեղև
- դարչինի փոքր փայտիկ
Ջնարակի (глазурь) համար
- 2 ձվի սպիտակուց
- 1/2 բաժակ շաքարի փոշի
- մի քանի կաթիլ կիտրոնի հյութ
Պատրաստման եղանակը
- Կաթը կիտրոնի կեղևի ու դարչինի փայտիկի հետ եռացրեք: Թասի մեջ հարեք դեղնուցներն ու 1,5 բաժակ շաքարավազը: Ավելացրեք ալյուրը, լավ խառնեք: Կաթը թողեք հովանա, ապա անընդհատ խառնելով ավելացրեք կրեմին: Կրեմը անընդհատ խառնելով մոտ 10 րոպե եփեք թույլ կրակի վրա մինչև խտանա:
- Պատրաստի կրեմը երկու մասի բաժանեք: Դրանցից մեկի մեջ ավելացրեք կակաոյի փոշին ու խառնեք, քանի դեռ կրեմը տաք է: Հետո երկու բաժին կրեմն էլ լրիվ հովացրեք:
- 150 մլ ջուր եռացրեք, ավելացրեք շաքարավազի մնացած մասն ու 5 րոպե եփեք: Թողեք մի փոքր հովանա: Նուշը սրճաղացով աղացեք, ապա ավելացրեք օշարակին (սիրոպին) ու խառնեք:
- Բիսկվիթները կիսեք, որպեսզի 4 բլիթ լինի: Առաջին բլիթը տեղադրեք մեծ ափսեի մեջ: Ռոմը բացեք 2 ճ.գ. ջրով ու ստացված խառնուրդի կեսով ցողեք բլիթը: Բլիթի վրա քսեք բաց գույնի կրեմը: Վրան տեղադրեք հաջորդ բլիթը, սա էլ ցողեք լիկյորով կամ կոնյակով, ապա քսեք կակաոյով կրեմը: Տեղադրեք երրորդ բլիթը, թրջեք այն մնացած ռոմի խառնուրդով, վրան քսեք նուշի խյուսը: Ծածկեք չորրորդ բլիթով:
- Սպիտակուցները հարեք շաքարի փոշու և կիտրոնի հյութի հետ: Ստացված ջնարակով պատեք տորթը՝ վերևից ու կողքերից: Մի փոքր սպասեք ու մատուցեք:
Խորհուրդ 1: «Ալկերմես» լիկյորը կարող եք փոխարինել կոնյակով՝ ավելացնելով 1/3 թ.գ. մշկընկույզի, դարչինի ու մեխակի փոշու խառնուրդ:
Խորհուրդ 2: Ջնարակը պատրաստելուց անմիջապես հետո պետք է օգտագործել, հակառակ դեպքում այն կպնդանա:
Խորհուրդ 3: Բիսկվիթի համար անհրաժեշտ է 4 ձու, 3/4 բաժակ շաքարավազ, 110 գ ալյուր, 1/2 ճ. գ. եգիպտացորենի օսլա, շաքարի փոշի: Ձվի դեղնուցներն առանձնացրեք սպիտակուցներից: Դեղնուցները խառնեք 3/4 բաժակ շաքարավազի, ալյուրի ու օսլայի հետ այնպես, որ գնդիկներ չմնան, միատարր զանգված ստացվի: Սպիտակուցները հարեք, փայտե գդալով ներքևից վերև շարժումով լցրեք խմորի մեջ: Ստացված խմորը լցրեք տապակի մեջ, վրան կալկայով ծածկեք: Տապակը 20 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում, հետո հանեք ջեռոցից, թողեք, թող հովանա:
«Չորրորդ իշխանություն», թիվ 39, 2020